Frågor & svar

Hur stora ska skorna vara?

Foten måste ha tillväxtmån och gångutrymme, totalt cirka 15 mm. Tillväxtmån bör vara cirka 10 mm och gångutrymmet 5 mm eftersom foten flyttar sig framåt för varje steg man tar.

Hur stor är skillnaden mellan varje storlek?

På våra skor skilljer det cirka 7 mm mellan varje storlek.

Hur mycket växer en barnfot?

Upp till två års ålder växer normalt barnfötter 20 mm per år.
Mellan två och tre års ålder ungefär med 15 mm per år och därefter, upp till
det barnet är elva, med 10 mm per år.
Var nogrann med att mäta barnets fötter och skor med jämna mellanrum.

Varför blir barn blöta om fötterna?

Förutom att barn har en tendens att hoppa i vattenpussar och leka i snö, så svettas barnfötter flera centiliter varje dag. En del av fukten dunstar uppåt genom skaftöppningen, resten ska sugas upp av strumporna och av skons insida. Använd gärna yllestrumpor som håller foten torr, och växla mellan olika skor för att låta dem torka mellan användningarna.

Hur undviker man att bli blöt om fötterna?

Det är få material som är helt vattentäta. Kängor och stövlar i skinn eller textilmaterial bör impregneras regelbundet. Vid regn och slask är gummi- eller allväderstövlar att rekommendera. I vissa av våra skor använder vi ett material som heter VentAir och som gör dem både vind- och vattentäta samt ser till att skorna andas och transporterar ut fukt från fötterna.

Kan jag torka barnens stövlar på element?

Nej, undvik element och torkskåp då framförallt sulmaterial riskerar att torka ut och sprickbildning kan uppstå. Även en del förstärkningar av cellgummi eller liknande material reagerar på samma sätt. Ett tips är att stoppa tidningspapper i stövlarna som suger upp vätan snabbt.